Gorinchem, een stad met historie

Gorinchem, een stad met historie Gelegen aan twee rivieren , de Merwede en de Linge welke de stad in tweeën deelt, ligt Gorinchem. In vroege tijden werd het gebied waar Gorinchem ligt het land van Arkel genoemd. Dit naar het adellijke geslacht Arkel die vanaf 1260 de heerschappij over dit gebied had. Gorinchem heeft in 1382 dankzij Otto v. Arkel stadsrechten gekregen en hier bij gelijk ook het bijbehorende rechtspraak en marktrechten.  

Het wapen van de heren van Arkel 

In 1421 zijn de heren van Arkel uit Gorinchem verdreven.  De stad Gorinchem Gorinchem is een vesting met stadswallen en vier poorten waarvan er één is overgebleven uit 1597 namelijk de Dalempoort. De Rooms-Katholieke kerk is gebouwd in 1836 en is een waterstaatskerk. In de kerk kun je een gebrand schilderde ramen van de 19 martelaren van Gorinchem vinden

Hugo de groot. 

Een andere bezienswaardigheid is het Hugo de Groot poortje uit 1621. Dit poortje maakte deel uit van de ontsnappingsroute van Hugo de Groot. Er is in Huize Matthijs Marijke een kast te vinden met een draaibare achterwand die waarschijnlijk door Hugo de Groot is gebruikt . Martelaren De martelaren van Gorinchem zijn 19 geestelijk die in 1572 samen met de Prins van Oranje de stad innamen. Op een gegeven moment worden de geestelijke gevangen genomen en in Den Briel op een gruwelijke manier vermoord Scheven toren Midden in de stad staat de Gotische Sint Jans toren. De fundering van de toren is gebouwd op dieren huiden, dit heeft als gevolg dat de toren ging verzakken tijdens de bouw. De inwoners van Gorinchem vonden een scheve toren niet mooi en ze zijn verder gaan bouwen maar dan recht omhoog dus nu heb je een toren met met een knik.

De scheve toren van Gorinchem