Slot Loevestein

Waar Maas en Waal te zamen stromen en Gorkum rijst van ver. Daar heft zich op den linker zoom… En spiegelt in den breeden stroom Een Slot van eeuwen her……..  

Welkom op Slot Loevestein. Het eeuwenoude slot maakt tegenwoordig deel uit van de Vestingdriehoek. Net als de voorbije eeuwen vormt het een eenheid met Gorinchem en Woudrichem. Slot Loevestein is gebouwd op een landtong waar Maas en Waal bij elkaar komen. De geschiedenis van het slot gaat terug tot in de 12e eeuw. De bouw begon omstreeks 1330,  de opdrachtgever was Dirk Loef van Horne. Hoewel over de naam Loevestein veel verhalen de ronde doen is Loevestein waarschijnlijk afgeleid van de naam ‘Loef ‘.

Voor het uitvoeren van handwerk was daglicht – bij gebrek aan kunstlicht – zeer belangrijk. In het Slot zijn heel veel nissen te vinden zoals op de foto. Op de bankjes aan beide kanten namen de dames plaats voor een praatje en voor het handwerken.   Behalve gezellige zitjes heeft het kasteel ook een echte dodencel. Wie een kopje kleiner werd gemaakt mocht zijn laatste nacht in de cel op de kasteelzolder doorbrengen.

Dit is het beeld dat u krijgt te zien als u de poort van het Slot passeert. Een laanachtige straat met aan weerszijden kleine woningen. In de woningen leefden vroeger de soldaten en de burgers die op het kasteel verbleven. Nu zijn er de herberg de toegangscontrole en een permanente expositie in ondergebracht. Wie de laan uitloopt en vervolgens rechtsaf slaat komt op het voorplein van het al oude Slot.

Het imposante slot gezien vanaf het voorplein. Via de brug over de slotgracht kom je in het hart van het kasteel; de oude binnenplaats. Het slot wordt gedomineerd door twee enorme torens. De omwalling van het slot vond plaats aan het eind van de 16e eeuw. Het slot kon zich op die manier beter  verdedigen tegen mogelijke vijanden en het water. Pas in 1952 verlaten de laatste soldaten definitief het slot en gaat het slot over in handen van het departement van onderwijs en cultuur.