Watersnoodramp 1995 -Samenvatting

Op deze pagina wordt u geprobeerd duidelijk te maken wat er allemaal gebeurd is tijdens de bijna watersnoodramp van 1995. En uiteraard; hoe het allemaal begon.

Maandag 23 januari

De berichten uit het buitenland doen het ergste vermoeden. In Frankrijk Duitsland en in Luxemburg heeft het al dagen onafgebroken geregend. De rivieren daar stijgen heel hard. De voorspellingen voor de Maas waren ook al niet goed. Deze zou zeker buiten haar oevers treden als al dat water naar Nederland zou komen. De provincie Noord Brabant had nog niet te vrezen want alleen de uiterwaarden zouden overlopen en dat is niet zo erg. Op deze dag bleef de stijging van de Maas nog binnen de perken.

Dinsdag 24 januari

Het water in de Maas zakt die dag een beetje maar er is geen reden tot optimisme want de weersvoorspelling zijn niet goed. In noord en midden Limburg verschijnen nu ook de eerste zandzakken. Langs de kade van de Maaskade in Roermond wordt een nooddijk aangelegd om het centrum droog te houden. In het centrum van Venlo zijn de winkeliers alvast begonnen met het waterdicht maken van hun winkels.

De winkeliers treffen voorzorgmaatregelen voor het opkomende water.

Woensdag 25 januari 

De eerste mensen krijgen het advies om te vertrekken. Dit betreft de inwoners van Itteren en Borgharen. In totaal gaat het om 3600 bewoners. Rijkswaterstaat weet nog steeds niet hoe hoog het water uiteindelijk zal komen.  Er gaan wel geruchten dat het 46 meter boven N.A.P wordt. Volgens Rijkswaterstaat is dit nog maar koffiedik kijken.

Donderdag 26 januari 

Het noodweer in Europa heeft al meer dan 25 mensenlevens gekost. In Nederland is gelukkig nog niemand gewond of gedood door het hoge water. Alleen het weer in Nederland is niet gunstig. Het KNMI voorspelt een harde wind die zorgt dat de dijken het nog zwaarder te verduren krijgen.